
Ocak ayında bahçede ne yapmalı
Bahçede yapılacak her zaman bir şeyler vardır, bu da budama, toplama veya ekim olsun, bu yüzden en iyi bahçe işlerimizi Ocak ayı için bir araya getirdik.
Yine de bir kaç küçük bilgi sayesinde bahçenizi güzelleştirmeniz mümkündür.
Çiçek ve bitki bahçesinde
Bahçede yapacağınız tüm işleri don tehlikesinin ve kar yağışlarının olmadığı süreçlerde yapınız.
Wisteria (Mor Salkım) larınızı şimdi budama zamanı, yaz aylarında gelişen sürgünleri 2 veya 3 tomurcuk haline gelene kadar kesebilirsiniz. Bu bitkiyi ilkbaharda daha coşkulu hale getirecektir.
Çalılar bu dinlenme döneminde şekil vermek için uygun zaman. İstediğiniz yüksekliğe kadar budayın ve tüm ölü dalları çıkarın.
Çıplak köklü gülleri şimdi muhteşem yaz renkleri için güneşli bir konuma dikebilirsiniz.
Bahçeniz biraz çıplak görünüyorsa, 'kışın yaprak dökmeyen, herdem yeşil bir Clematis yetiştirmeyi deneyin.
Bahçenize ekeceğiniz çiçekler güneş ışığına fazla ihtiyaç duymayan gölgede yetişen çiçeklerden olmalıdır. Ocak ayı kış ayları arasında olduğu için güneş ışığı fazla olmayacak bu durumda bu bitkilerin gelişim sürelerini uzatacaktır. Ayrıca ilkbahar ve yaz çiçeklerin soğanlarını dikmeye başlayabilirsiniz.
Ocak ayında dikilmesi gereken çiçekler:
Camgüzeli (Impatiens sp.), Hercai Menekşe (Viola sp.), Begonya (begonia sp.), Küpeçiçeği (Fuchsia sp.), Şebboy (Cheiranthus sp.), Balıkağzı (Antirrhinum sp.), Alev Çiçeği (Phlox sp.), Kedi Nanesi (Nepeta cataria), Hosta (Hosta sp.), Açelya (Rhodendron sp.), Şimşir (Buxus sp.), Ortanca (hydrangea sp.)

Daha sıradışı bir bitki için çıplak kök Alstromeria ekleyin
Şimdi sınırlarınıza eklemek için daha sıradışı bir çıplak kök bitkisi için olan Alstroemeria (Zambak) yetiştirmeyi deneyin.
Sedum gibi çok yıllık bitkilerin eski gövdelerini kesin ve baharla birlikte daha güçlü gelişime dikkat edin.
Kışlık çiçeklerden Hercai menekşelerinizin solmuş çiçeklerini kırarak alın. Çıkan tüm atıkları belirli bir alanda kompost yapmak üzere biriktirin.
Sebze bahçesinde
Ocak ayının ikinci haftasından sonra, kışlık sebzelerden ıspanak, karnabahar, turp, kereviz, havuç lahana, marul ve pırasanın hasadına devam edilir.
Erken bezelye yetiştirmek isterseniz, ekimden birkaç hafta önce toprağın ısınmasını sağlamak için toprağın üzerine bir kapalı bir şeffaf kap yerleştirebilirsiniz.
Havanın ısınmasını beklerken, iç mekanlarda hazır mantar kitlerinden satın alarak kendi mantarınızı yetiştirmeyi deneyin.

Erken bezelye için toprağı ısıtmak için bir cloche kullanın

Patatesleri, parlak ve donmayacak bir yerde karıştırmaya başlayın.
Turfanda patates ekimine, uygun yörelerde, ocak ayı ikinci yarısında başlanır. Ekimle birlikte azot, fosfor ve potaslı gübrelerle gübreleme yapılır. Gübreden önce toprak ph sı nötr olacak şekilden tarım kireci uygulanır.
Ocağın ikinci haftasından itibaren, hasadı tamamlanan yazlık sebze yerleri temizlenir. Yeni ekilecek sebzeler için toprak hazırlanır.
Toprakta kalan ürün artıkları, zararlılara yataklık edeceğinden, boş zamanlarda bunlar toplanıp yakılarak yok edilebilir veyahut kompost yapımı için kullanılabilir.
Meyve bahçesinde
Henüz yapmadıysanız , elma ağaçlarınızı ve armut ağaçlarınızı budanmaya başlayın bu en iyi uyuyan hallerinde yapılır.
Meyve bahçenize eklemek için biraz farklı bir şeyler arıyorsanız, meyveleri şifalı Blueberry veya gojiberry deneyin.
Süpermarketlerde pek bulunmayan kuş üzümü için korunaklı bir yer bulup dikebilirsiniz sonuç çok lezzetli olacaktır.

Güneşli sitelerde bitki ahududu kamışı

Kapalı çiçeklerin çarpıcı için saksılarda Amaryllis bitki
Seralarda
Erken ilkbaharda çarpıcı iç mekan çiçekleri için saksılarda şimdi Amaryllis (Zambak) bitkisi dikebilirsiniz. Çok şık duracağından emin olabilirsiniz.
Camın zarar görmesini önlemek şiddetli kar yağışılarında çatı ve mahya üzerindeki fazla karları küreyebilirsiniz.
Patateslerinizi donların etkisinden kurtarmak için içeride tutun .
Daha iyi tohum çimlenmesi için elektrikli hazır çimlendirme pedleri kullanabilirsiniz.
Çimlerinizin bakımı
Ağır don veya karla kaplandığında çimlerinizde yürümekten kaçının, çünkü altındaki çime zarar verir. Yapraklı ağaçlardan dökülen yaprakları çim üzerinde bırakmayın. Toparlayın malç yapımında kullanın.
Aralık, Ocak ve şubat ayları çimenleri gübrelemek için uygun dönemlerdir. Satılan hazır gübre alabilirsiniz ama bizim size tavsiyemiz iyi yanmış ahır gübresi kullanmanız olacaktır. Mandıra veya çiftlikten aldığınız gübreyi 1,5 cm kalınlığında toprağa serpip tırmık ile karıştırın. Bu şekilde çimleriniz ilkbahar başlarında çok daha güçlü ve bakımlı olacaktır. Bu yöntemin tek sakıncası gübre içerisinde kalan yabancı ot tohumlarıdır.
Bahçe ile ilgili diğer işler
Kar kütlelerinin ağırlığının dalları kırma ihtimaline karşılık çitlerden ve ibreli bitkilerden kar kütlelerini bir süpürge yardımı ile dökün.
Bahçenizdeki zararlıları böcekleri yiyen kuşları çekmek için ağaçlara ve uygun yerlere içi yem dolu kuş besleme aparatlar takın..
Teraslarınızdaki sümüklü böceklerin lekelerinden kurtulmak için süpürgeyle fırçalayarak ya da basınçlı yıkayıcı ile püskürterek temizleyin.
Boş kapları sıcak suyla ve hafif bir deterjanla ovalayarak yıkayın. Sonrasında iyice durulayın.

Çitlerden ve kozalaklı ağaçlardan ağır karı fırçalayın
Şayet yapabiliyorsanız yağmur sularını depolayacak sistemler kurun. Bu sistemlerde biriken kurak zamanlarda hem ihtiyacınızı bir miktar karşılamış olacak hemde kaliteli bir suya kavuşacaksınız.
Hala uykuda iken ağaçlar ve çalılar ekmeye devam edin .
Meyve ve sebzelere dikkat ederek depoda tutun ve hastalıklı olanları çıkarın.
Dahlia yumrularını, lale, nergis soğanlarını kontrol edin ve çürük belirtileri gösterenleri kaldırın.
Merkezi ısıtma, evinizdeki havayı kurutabilir ve iç mekan bitkilerine zarar verebilir. Kalorifer peteklerine asacağınız küçük su hazneleri ile iç mekanları biraz nemlendirebiliriz. Başka bir öneri bitki yapraklarına 24 saat bekletilmiş oda sıcaklığındaki su ile püskürtme yapabilirsiniz.
Başka ne yapılabilir.
Şimdi çiçek ve sebze tohumlarını sipariş edebilirsiniz . İhtiyacınız olan miktarları belirlemenize yardımcı olacak bir bahçe planı hazırlayın.
İyi bir ürün rotasyonu sağlamak ve toprağa zararlı böcekleri ve hastalıkları önlemek için bu yıl için sebze alanınızı planlayın.
Kuşkonmaz, enginar gibi çok yıllık sebzelere bir yatak ayırmayı düşünün . İlkbahar hazırlığı için bahar ekim soğanlarını ve yumrularını şimdi sipariş edin.
Kendi meyvelerinizi yetiştirmeye devam etmek istiyorsanız, meyve ağaçlarınızı şimdi ilkbaharda ekmeye hazır hale getirin.
Şimdi Clematis'in ilkbaharda ekime hazır olması için en ideal zamandır.
Bu yıl için askılı saksılarınızı düşünmeye başlayın. Yoğun bahar dönemine hazırlanırken Küpe bitkileri, sardunyalar ve Lobelia' lar şimdi satın alabilirsiniz.
Bu dönemde bahçe işleri için kullandığınız aletlerin bakimi ve tamirini yapabilirsiniz. Kış mevsimi olduğu için eksik aletlerin fiyatları daha da ucuz olacaktır.